În continuare vă prezentăm pe scurt modul de preparare şi aplicare al betonului amprentat. Dacă doriţi informaţii mai detaliate despre oricare din puncte nu ezitaţi să ne contactaţi telefonic sau prin email.

  1. Pregătirea suprafețelor pentru turnarea betonului (cofrare, curățare, nivelare, armare)
  2. Izolarea suprafețelor adiacente lucrării pentru a le proteja de murdărie si deteriorare
  3. Prepararea betonului. Printre substanțele folosite în compoziția acestuia (beton tip B350 sau B400) se numără:
    • Fibra din polipropilenă („armare de fisurare”) utilizată în vederea îmbunătăţirii rezistenţelor mecanice şi reducerii riscului de fisurare în prima fază de întărire. Dozajul recomandat este de circa 0,75 kg/m³ beton.
    • Aditivul plastifiant-antrenor de aer, care formează micropori în beton, fluidifică şi creşte rezistenţa la îngheţ. Dozajul recomandat este de aproximativ 0,05-0,30% din greutatea cimentului.
  4. Turnarea betonului propriu-zis
  5. Aplicarea de colorant întăritor
    Este vorba despre un mortar uscat special pe bază de ciment, nisip de cuarţ şi adaosuri dispersante. Se aplică direct pe suprafaţa din beton proaspăt, fiind folosit pentru realizarea stratului de uzură. Acest colorant întăritor este disponibil într-o gama largă de culori, aşa cum puteți vedea în catalogul cu culorile disponibile.
  6. Aplicarea decofrantului (praf antilipire)
    Pulberea antilipire, de asemenea disponibilă într-o gamă largă de culori si folosită în primul rând pentru a împiedica lipirea matriţelor de suprafaţa crudă a betonului şi de a stabiliza culoarea de bază, creează un efect de învechire (antichizare) a pavajului. Aplicarea constă în presărarea unui strat subţire şi uniform de pulbere peste colorantul întăritor, înainte sau concomitent cu amprentarea propriu-zisă.
  7. Amprentarea propriu-zisă
    Acest proces se realizează cu ajutorul unor matrițe de stampare cu diferite texturi ce imită forme din natură. Cele mai des folosite modele imită piatra iregulară, piatra dreaptă, piatra cubică, piatra trotuar, piatra continuă, cărămida veche sau duşumeaua de lemn, modele ce le puteți vedea în catalogul cu modele pentru amprentare”.
  8. Efectuarea rosturilor de dilatare
    Ca şi în cazul altor tipuri de pavaje din beton, betonul amprentat se taie. Rosturile de dilatare (tăieturi foarte fine cu o lățime de câţiva milimetri) permit dilatarea şi contracția betonului fară a genera tensiuni în placa acestuia, tensiuni ce pot afecta negativ structurile alăturate. Tăierea se efectuează la aproximativ 12 până la 24 de ore de la turnarea betonului.
  9. Spălarea pavajului
  10. Aplicarea de răşină acrilică (lac acrilic)
  11. Datorită proprietăţii ei de a sigila porii betonului (pe lângă punerea în valoare a texturii pavajului), răşina acrilică are un rol protector împotriva umezelii, a razelor solare, dar şi împotriva pătării cu diferite substanţe foarte greu de îndepărtat (uleiuri, acizi). Lacul acrilic incolor este disponibil în variantele lucios sau mat. Acesta poate fi aplicat la o perioadă de doi ani, după care betonul amprentat arată ca nou.
    Dacă se doreşte realizarea unei suprafeţe antiderapante (rampă auto), în lac se va adăuga un aditiv cu proprietăţile aferente (de exemplu aditivul SharkGrip™).